tisdag, augusti 14, 2007

Recept: tomatpaj

Receptet på tomatpajen dåra:

Börja med pajskalet, same old som förrut, men denna gång gjorde jag bara en paj. Gör antingen hälften av det eller så gör du hela satsen och fryser in hälften i ett platt paket i frysen. Går snabbt och lätt att ta fram ur frysen och tinar på nolltid nästa gång du ska göra paj. Gör alltså pajskalet, kavla ut och lägg i smord form. Förgrädda på 200 grader i tio minuter.

Skär av ändarna och skala en gul lök. Skiva och stek på det snabbt i en medelvarm panna. Lägg de stekta lökbitarna i pajskalet, strö över kanske 2 dl lagrad riven ost fördela två skivade tomater överst. Blanda 1,5 dl kesella (eller nat. yoghurt eller fil går lika bra det) i ett litermått. Fortsätt med mjölk upp till totalt fyra deciliter och knäck därefter i fyra ägg. Krydda med salt, peppar och favorit-örtkryddor. Jag tycker att det är gott att ta basilika, oregano och timjan i den här pajen, kanske 1 tsk av vardera. Denna stanning räcker ju i förra receptet till två pajer, men blir lagom i en paj här tycker jag eftersom man inte har i lika mycket annan fyllning.

Grädda på 200 grader i 35 till 40 minuter, eller tills pajen stelnat. Mums! :)


Tillägg: Glömde skriva att jag denna gång gjorde pajen i en springform som ju är djupare än en vanlig pajform. Hoppas att all stanning fick plats i en vanlig pajform, eller strulade det till det för er som provade på denna? Tillägger också att det inte är någon jättebra idé att göra paj i en springform om den inte är heeelt tät! Det var inte min gamla kantstötta, utan det började droppa ut stanning ned i ugnen för mig.. inge skoj. Lite folie i botten på ugnen dock så vart det inte s mycket som brände fast... ;)

Etiketter:

3 kommentarer:

Blogger Hanna sa...

Tack! Då blir det tomatpaj till lunch här idag då!:)

8:29 fm  
Anonymous Anonym sa...

Tack för receptet! Vilket bra tips att man kan frysa pajdegen - smidigt! Har du någon aning hur länge den håller i frysen?

11:38 fm  
Blogger Millan sa...

Jenny: jepp, pajdeg i frysen är smidigt! Man kan t.o.m kavla ut den i förväg och lägga i såna där aluminiumformar.
Borde väl hålla upp till 2 månader ... man ska väl inte ha bröd längre än 3 eller så, och detta är ju fetare än vanligt bröd. Nåt sånt. :D

9:28 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida