tisdag, juni 12, 2007

Recept: grönsakspaj

Kastar mig genast in i receptförfattandet dårå.. ;)

Först grönsakspajen då, som jag visade igår. Gör två på en gång för det går lika fort som en. Och blir det nåt över funkar det utmärkt att frysa.

Grönsakspaj 2st

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
75g kallt smör i kuber
1 dl kesella (går bra med lättvarianten)
1 ägg

Nyp ihop smörkuberna med mjölet (eller kör i en matberedare) och tillsätt sedan kesellan och ägget och arbeta ihop till en deg. Dela i två delar, kavla ut tunt och lägg i smorda pajformer. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter.

Fyllning:
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
5-6 medelstora färska champinjoner
1 gul paprika
1 röd paprika
en halv sqaush
det gröna av en liten purjolök
ca 150g riven god(viktigt!) ost

Hacka rödlöken och vitlöksklyftorna. Rengör svampen och skiva den. Stek lök och svamp i lite olivolja. Skiva under tiden paprikan och squashen i halvmånar och lägg med den i pannan. Skölj purjon ordentligt och skär sedan centimetertjocka skivor, lite på snedden så, och tillsätt. Salta och peppra. Fördela fyllningen i de två förgräddade pajskalen. Strö sedan över osten.

Sedan tar du fram ett litermått, lägger i kesellan som finns kvar i burken (drygt 1,5dl) och fyller sedan på med mjölk upp till 4dl-strecket. Vispa ihop, knäck i fyra ägg och vispa lite till. Salta och peppra. Slå äggstanningen över de två fyllda pajerna. Grädda i 200 grader i 30 minuter, eller tills pajen "stannat" och fått fin färg.

Servera med bröd och en bönsallad. Bönsalladen gör du av valfria kokta bönor, vinägerdressing och hackad purjolök... det vita som finns kvar på purjon efter att du gjort pajen. Vinägerdressingen är 2 delar bra olja och 1 del vinäger av valfri sort (rödvinsvinäger eller balsamvinäger är gott till bönor tycker jag) och sedan bara salt och peppar. Vill man kan man ha i pressad vitlök. Blanda bönor och hackad purjo med dressingen och låt stå helst en stund innan servering.

Etiketter:

2 kommentarer:

Blogger Lotta sa...

Åh, så bra med recept!! Har ju dregglat över dina maträttsbilder länge nog nu. :)

8:11 fm  
Anonymous Anonym sa...

Jag halkade in på din blogg via aff och brukar inspireras (och imponeras!)av dina veckomatsedlar! Skulle du kunna lägga ut receptet på din hembakta formfranska?

Hälsningar Anna.

4:58 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida