onsdag, juni 27, 2007

Recept: Fläskfärsbiffar med örtsås

Fläskfärs är lite fetare än vanlig köttfärs. Men det blir saftigt och gott, och billigt är det med. :)

Biffarna - 12 små, räcker gott till 6pers.

1/2 sån där stooor gul lök som finns i affärerna nu, eller en hel mindre variant.
1 stor vitlöksklyfta
500 g fläskfärs
1/2 dl matgrädde
1 msk kalvfond
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1/2 tsk torkad timjan
salt och peppar
1 ägg

Hacka löken och vitlöken fint. Blanda med färs, grädde, fond och kryddor i en skål. Sist i med ägget och rör ihop ordentligt. Se till att diskbänken är ordentligt ren och blöt både bänken och händerna med kallt vatten. Vält ut köttfärsröran på diskbänken och forma till en avlång rulle. Dela rullen på fyra delar med en kniv, och sedan varje fjärdedel i tre delar så att du får tolv bitar tillslut. Forma varje bit till en liten biff. Stek i lite olja på medeltemperatur ca 3 minuter på varje sida. Stek fyra åt gången och lägg de färdigstekta biffarna på ett fat under aluminiumfolie så att de inte kallnar innan alla är färdiga.

Under tiden som biffarna steker, sätter du, förslagsvis, på lite ris och förbereder löken till såsen.

Örtsåsen:

1/2 stooor gul lök
1 stooor klyfta vitlök
ev. en liten morot
2dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl matgrädde
torkad basilika, oregano och timjan
svartpeppar, ev. salt

Skiva resten av löken som vart över från biffarna, och krossa även en stor vitlöksklyfta och hacka över den nån gång med kniven. Skala och skiva en liten morot om det finns hemma också.
När biffarna har stekt färdigt alla så steker du löken och moroten i samma panna utan att diska den emellan. Ev. skvätt olja i om det blivit för torrt i pannan. Sedan häller du i vattnet och fond och vispar om ordentligt i botten så att all god smak lossnar. Låt det koka ihop ett tag. Sedan silar du ned skyn i en kastrull, bort med lökresterna... Slå i grädden, koka ihop och smaka av med kryddor.

Tillägg - topp-red såsen också till lagom konsistens. Antingen med maizena eller sån där färdig redning.



Etiketter:

1 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Mums! Det här måste jag prova!

8:45 fm  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida