lördag, juni 23, 2007

Recept: Formfranska

Anna undrade över receptet till formfranskorna. Jag använder ett vanligt fransk-recept, och just nu bakar jag det helt på vanligt vitt vetemjöl, eftersom vi har en 11-månaders här hemma, och vitt bröd ju passar henne bäst. Men det är ju jättegott att blanda lite olika mjölsorter och /eller frön. Ett par deciliter havregryn är också jättegott i.

Det här receptet kommer från Nya Annas mat och är en bra receptskiss:

Formfranskor - 2st
½ pkt jäst
7½ dl 37-gradigt vatten
1 msk salt
1 msk honung
1 msk olja
2 liter vetemjöl

Smula jästen i en bunke och lös i lite vatten, slå sedan i resten av vattnet. I med salt, honung och olja ( salt, honung och olja mäter jag aldrig, utan det duger med ett ungefär här). Mjöl i (inte allt på en gång!) och arbeta tills du svettas järnet eller vrid ratten på maskinen och vänta i en fem minuter. Ska du blanda i andra mjölsorter är en bra tumregel att det alltid ska vara mer än häften vetemjöl och resten kan vara grövre sorter. Annars blir det väldigt tungjobbat och gärna smuligt och trist bröd.
Sen jäser jag inte degen just då utan den ska bakas ut direkt, allt enligt Anna Bergenströms recept. Välter ut degen på mjölad bakplats, och där brukar jag låta den få vila en liten stund, en kvart? Så har jag lärt mig att man ska baka bröd, vila innan utbakning. Kanske helt onödigt, men en (o)vana för mig. Under tiden plockar jag fram brödformar, smörjer de, osv. Sedan delar jag degen i två delar och lägger i varsin form, snittar ev. med en vass kniv eller brödskrapa och strör över lite vetemjöl. Eller så kan man pensla bröden med lite vatten och strö över vallmofrön om man hellre vill det.
Nu ska det jäsa - gärna en timma eller mer.
Sedan gräddas, mitt i ugnen 200-225 grader i 30 minuter står det i receptet. Jag gräddar på 225 grader i kanske max 25, hellre 22 minuter. Ev. sänker jag temperaturen lite mot slutet, min ugn funkar så. Grädda på galler och inte på plåt så slipper du allt för blek och degig botten på limporna. Låt svalna under bakduk och sedan skivar jag mina direkt för infrysning. Skiva tunt så att de platsar i brödrosten.

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

nu blev jag baksugen *vet vad jag ska göra i morgon bitti*

10:06 em  
Anonymous Anonym sa...

Hej Millan

Verkar var ett jättebra recept på matbröd, ska testa det om en stund jag är bagare/konditor o därför känns det extra intressant att testa, kolla gärna in min blogg:solblom.blogg.se

kram/Solan

2:15 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida