torsdag, juni 14, 2007

Recept: Fiskburgare

Fiskburgare - 8st
400g fryst sej
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1/2dl matgrädde eller mjölk
1 - 1½ dl ströbröd
salt och peppar

Börja med att tina fisken, i micron eller så är du förutseende och tar fram fisken ett par timmar i förväg. Koka upp vatten i en vid kastrull eller en djup stekpanna. Lägg i fisken när vattnet har kokat upp och låt sjuda i ett par minuter. Ev. får du tippa över fiskbiten på andra sidan så att det blir genomkokt. Det går fort.. fem minuter kanske? När fisken är genomkokt och inte längre genomskinlig fiskar du upp biten/bitarna med en hålslev och lägger i en skål. Det gör inget om fisken ramlat sönder något. Mosa fisken med en gaffel så gott du kan, lite "bitigt" ska det dock vara. Finhacka löken och vitlöken och blanda ihop med fisken, salta och peppra generöst. Är fisken fortfarande varm, får du lugna dig en stund, men är den skapligt sval så fortsätter du med att blanda i matgrädde/mjölk, ägg och sist ströbrödet. Låt röran stå och svälla i c:a 10 minuter eller mer.

Under tiden gör du dressingen:

Dressing - mycket
3 dl yoghurt (förslagsvis Arlas ekologiska :D)
1/2 dl majonnäs
2 msk hackad dill
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad persilja
skal + saft från en halv citron
salt, peppar och socker

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och lite socker. Det blir en syrligt, citronfrisk röra. Låt stå kallt tills resten av maten är färdig.

Nu återgår du till fiskröran. Är det tillräckligt fast för att forma biffar av? Annars blandar du i lite mer ströbröd och väntar en stund till. Forma 8 burgare av fisksmeten. Grilla på grillen eller stek i olja, kanske en 3 minuter på varje sida.

Servera burgarna i valfritt bröd tillsammans med dressingen, sallad, rödlök och paprika i ringar, smörgåsgurka. Hemmagjorda pommes frite (klyftpotatis i stavar) är också gott att ha till och doppa i lite extra dressing.
Grillade fiskburgare i gårdagens baguette

Etiketter:

2 kommentarer:

Anonymous Anonym sa...

Låter smaskens! Fiskburgarna och grönsakspajen är uppskrivet på handlingslistan och ska provas i helgen :)

11:32 fm  
Blogger Lallamen sa...

Mums! Den dressingen har jag en känsla av att den kan bli en klar favorit här. (och självklart blir det Arlas ekologiska, sedan jag provade efter att ha läst din blogg är det i princip bara den som används här hemma)

3:42 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida