torsdag, mars 29, 2007

Ostkaka, recept

Gillar ni ostkaka förresten? Jag älskar ostkaka! En perfekt efterrätt efter en god soppa eller bara som ett lyxigt mellanmål. Och det är så enkelt att göra själv också (den där färdiga från Frödinge är dessutom inte lika god, och lite läskig tycker jag). Såhär gör du:

Vispa ihop 2 ägg med en halv dl socker. Sedan i med en halv dl vetemjöl, 500gr keso (den stora burken), en näve grovt hackad sötmandel och avsluta med 2,5 dl röd mjölk. Häll i en smord ugnsform, en sådan på ca 20x30cm funkar bra. In i ugnen i 45minuter på 225 grader. Om du, som jag, har en ugn med stark övervärme kan man behöva täcka den med folie de sista 10 minutrarna så att den inte blir för mörk.
Servera den ljummen med en god hallonsylt och kanske även lite lättvispad grädde.

För sakens skull så kan jag ju även berätta att den blir kalasgod att göra med en droppe bittermandelolja istället för mandelhacket och med lättmjölk istället för standardmjölk. Det var nämligen så jag gjorde kakan häromkvällen när jag blev så himla fikasugen, men skåpen saknade ovannämnda ingredienser.

Etiketter:

8 kommentarer:

Anonymous Ulle sa...

Åh guud vad gott det lät! jag älskar ostkaka! Att jag är vrålhungrig just nu gör saken ännu "värre". :) Sparar ditt recept!!!! Tack!

7:55 em  
Anonymous Ulle sa...

Ha det! = Hej Då! (norska) KRAAAAAM! :D

10:47 em  
Blogger Ponder sa...

Åååå vad sugen jag blev nu, skit att det inte finns mjölkfri keso. :-/ Ja ja, jag får väl "stå ut" med mammas chockladkaka som vanligt! ;)

5:22 em  
Blogger Linda sa...

Åh vad gott - tack för receptet! Jag gjorde egen ostkaka en gång för sisådär 15 år sedan och jag har för mig att det var gott. Smakade inte alls som den köpta (som iof också är god tycker jag). Nu ska det bli hemgjord igen när jag har ett recept.

7:11 em  
Anonymous Anna T2 sa...

Älskar den ostkakan! Bra att du påminde mig...

Du, vilket är ditt favvocafé? Jag åker till Uppsala ibland just nu och behöver ett stamställe. Kanske kunde vi till och med ses och fika ihop? :-)

kram, anna T2

6:26 em  
Blogger Millan sa...

Anna: Har du min mejl? Annars kanske du kan messa mig på Aff... :)

9:58 em  
Anonymous Sandra sa...

Micke och barnen gillar ostkaka så det här receptet ska jag prova, tack!
Kramis

11:16 fm  
Anonymous Isabella sa...

Hej!

Har köpt keso för att till Sverige-Ryssland matchen på onsdag servera ostkaka. Har länge tänkt prova detta "keso-recept", älskar ostkaka speciellt mormors! Hoppas denna ska bli iaf nästan lika god=) Ha det gott!
/Isabella

10:07 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida