tisdag, juli 31, 2007

Recept: Hallonpaj

Idag så blev det äntligen hallonpaj!

Deg:
3 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g kallt smör i kuber
1 äggula

Fyllning:
Knappt en liter hallon
2 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
ev. socker

Blanda mjöl och socker i en skål, trilla ned smörkuberna och nyp ihop det hela med fingertopparna. När det nästan är "ihop-nypt" så rör du ned äggulan. Kavla ut degen på, helst, kall yta och lägg i en smord pajform. Spara lite deg till toppen. Förgrädda i 200 grader i mindre än 10 minuter. Plocka ut skalet ur ugnen och häll i knappt en liter rensade hallon. Blanda ihop potatismjöl, vaniljsocker och lite socker om bären är lite sura. Pudra detta över hallonen. Dekorera pajen med degremsor om du vill och grädda sedan pajen i 200 grader i kanske 30 minuter. Får pajskalet mycket färg mot slutet så täcker du med aluminiumfolie.


Min favorit är att äta paj med vanlijgrädde (lika delar vaniljkräm och vispgrädde), en vana jag har kvar sedan jag jobbade på Tant Bruns kaffestuga. Men igår glömde jag köpa grädde, så det blev vanlig vaniljsås idag. Gott ändå, helt klart!

Etiketter:

Hösttröja


Jag har sytt en tröja till Nora. Den är sånär klar, förutom att jag måste köpa en delbar dragkedja... jag hade bara icke delbart hemma. Första gången jag syr en munkjacka, så jag lånade en bok på bibblan med mönster, istället för att knåpa ihop bäst jag kan som jag brukar göra annars. Vad mycket enklare det var att sy när man har ett mönster att följa! Kanske jag borde prova på oftare... ;)
Den är för stor för lilla fröken nu, men jag hoppas att den ska vara lagom i höst när kvällarna är kyliga. Den är sydd av ett badlakan och ett påslakan från Ikea. Påslakanet (det blommiga) var dessutom ett stooort dubbelpåslakan (på rea för 99:-!!) så jag har massor kvar att sy av. En söt förklädesklänning går ju alltid fort att tråckla ihop.. eller kanske en omlott tröja? Blir mycket blommor... ;)

måndag, juli 30, 2007

Massor av blåbärsris..

men inte ett endaste litet blåbär fanns det i skogen idag på vår.. hrm.. stärkande skogspromenad. Massvis med skogshallon dock... fast hallon har vi så det räcker och blir över hemma i trädgården. Så därför blir det nog hallonpaj ikväll istället, måste bara åka och handla först bara för det mesta är slut här hemma inklusive smöret = ingen paj.

Men först ska lill-skruttan få sova färdigt, och jag ska kasta mig på soffan med boken.

Nu behövs..

här miljöombyte. Ungarna har Highway to hell på datorn på högsta volym och dansar runt och skriker som tokar medan Nora hasar efter bäst hon kan och skrattar så hon kiknar.
Fast trots att ungarna njuter så behöver mamman lite tystnad snart. Ska ta med mig trion ut i skogen och se om vi hittar några blåbär till en paj i eftermiddag. Och är alla blåbären redan avplockade så kallar vi det en stärkande skogspromenad och tar en sväng förbi frysdisken på Ica. ;)

Vad är godast till blåbärspaj då - vaniljsås, vaniljgrädde, vaniljglass eller vanlig vispgrädde?

Hopkok-kaka

Det här är resultatet av ett plötsligt sötsug och några slattar i kylskåpet. Jag rörde ihop det, satte det i ugnen och resultatet blev en väldigt god, söt kaka som påminner lite om ostkaka... fast ändå inte. Såhär då:


50g smör, rumstempererat
1 dl socker
1 ägg
100 g keso
1/2 tsk vaniljsocker
1 droppe bittermandelolja (finns i matvarubutiken vid karamellfärgen, i precis likadana flaskor. Köp hem, det är jättegott! Förvandlar en vanlig trist sockerkaka till en jättegod mandelkaka med bara nån droppe t.ex. Eller prova att droppa i vanlig vispgrädde eller i marängsmet, mums! Och skulle du få för dig att baka mandelkubb så är det perfekt).
1/2 dl yoghurt
1/2 dl vetemjöl

Över:
Hallon, en rågad halv deciliter
ca 50 g grovriven mandelmassa
(fast jag hade faktiskt rosa marsipan, eftersom det fanns en snutt i kylskåpet) :)



Rör ihop smör och socker och rör sedan i ägget och resten av ingredienserna. Smörj en avlång brödform med smör och "bröa" den sedan med vanligt strösocker. Så gör jag förresten alltid när jag bakar söta kakor, smak av ströbröd på
kak-kanten är inte direkt angenäm tycker jag. Och jag får ofta frågan om hur jag lyckats få dit sockret runt kakan, så jag gissar att de flesta gör på annat vis. Ett bra tips med andra ord. Antingen smälter sockret in i kakan, så blir kanten lite seg och god, eller så lägger sig sockret utanpå såsom på kladdkakan på bilden härnere.
Hursom, när du "bröat" formen häller du ned smeten i den och över smeten strör du hallonen och sedan den grovrivna marsipanen/mandelmassan. Grädda i mitten av ugnen på strax under 200 grader i 20 minuter. Kakan ska vara stelnad när den tas ur ugnen. Låt kakan kallna och sedan vickar du ur den ur formen, vänder den rätt och skär upp i avlånga bitar och serverar på fat med sked. Räcker lätt i sex lagom bitar, för kakan är ganska söt - som en kaka ska vara. ;)


Mitt förslag är att du serverar kakan på fat med en generös klick vispgrädde och en stor kopp darjeeling-te i en vacker kopp. Avnjut kakan på stolen vid fönstret en sen eftermiddag med en god bok som bästa sällskap.

Etiketter:

söndag, juli 29, 2007

Choklad och hallon

Choklad och hallon är verkligen en match made in heaven och när nu hallonbuskarna lyser av alla röda bär så är det bara att passa på.
Gör en vanlig kladdkaka och trilla i kanske en dl bär ned i smeten efter att du hällt den i kakformen. Grädda sedan som vanligt, ät och njut!!
Och dagen efter tar du bitarna som är kvar och serverar med en ordentlig klick god glass emellan. Inte dumt det heller... :)

Etiketter:

lördag, juli 28, 2007

Vanliga ungar

Jag har funderat kring det där med barn och hur barn uppför sig. Jag har flera gånger fått frågan eller antydan om att mina barn verkar väldigt lugna och snälla. Nu har ju inte jag så många referenser att jämföra med, men de har säkert alldeles rätt, mina barn är nog av en lugnare sort. Det är inga konstigheter för mig att åka och storhandla med alla tre barnen, jag har flera gånger haft med mig dem till både tandläkaren och läkaren och så fort man har nån tid bokat åt ett barn någonstans så får alla syskon följa med. Det handlar kanske mer om nödvändighet än något annat, skulle jag inte ha barnen med mig så skulle jag typ aldrig kunna göra någonting! Det måste funka. Och det funkar, för det mesta, de är lugna.

Därmed inte sagt att de aldrig beter sig illa, flippar ur eller trotsar järnet. Häromdagen förvandlades en mysig lunch på ett cafe i staden till allt annat än mysig när den äldste sonen bestämde sig för att göra allting precis tvärtemot mot vad jag sa åt honom att göra. Efter en tillsägelse för mycket och när han tydligt visat att han inte hade som avsikt att förändra sitt beteende bestämde jag mig för att det var dags att gå. Att den utlovade glasskulan efter maten därmed skulle utebli var ju trist, men en effekt av att han betedde så illa att vi var tvungna att gå. Jag betonar detta eftersom jag så starkt inte tror på straff, utan på konsekvenser. Direkta sådana som kan relatera till "brottet". Med andra ord så var det inte en "nu får du ingen glass för att du inte lyssnar" utan han blev utan glass för att vi gick - vilket var konsekvensen.. att vi gick.
Hursomhelst... sonen blev utan glass (och jag utan mitt kaffe på maten som redan var betalt för). Fullt förståeligt så mottogs inte detta direkt med glädje, utan jag fick mer eller mindre släpa en spottande, fräsande, skrikande, sparkande och bitandes son därifrån. Tack och lov att man fortfarande är större och starkare än barnen.. ;). Stackars lunchsällskapet Åsa fick bevittna en sida av Liam som hon aldrig sett tidigare, och i ärlighetens namn så var det här nog bland det värsta han har betett sig någonsin. Men så har han aldrig tidigare varit fem och ett halvt tidigare heller.

Vad vill jag ha sagt? Jo, även de lugnaste, finaste, snällaste, underbaraste, coolaste, vackraste och mest fantastiska barnen (= mina barn såklart!) är just barn. Och barn trotsar, skriker, gnäller och gör tvärtemot vad man säger. Ibland. Sådant är föräldraskapet, tror jag. Det hör till, man får tackla det och samla nya krafter. Möta det på det sätt man tycker sig bäst lämpat.
Jag tacklar det på lite olika sätt, med direkta konsekvenser som sagt, och ofta just i stunden genom att bara bli tyst och göra (ta barnen i armen och se till att vi kommer därifrån och inte svara på hans skrik eller ge mig in i diskussioner när han är arg och bara skriker). Diskussionen tar vi sen, hemma när alla lugnat ned sig.
Det finns säkert tusen sätt till att göra som funkar, man får anpassa sig. Det finns dock två saker som jag verkligen försöker undvika:
* fördömma barnet, istället för det barnet gör - "du är så dum" istället för "du gör så dumma saker"
* lägga in ordet alltid - "du är alltid så här" , "varför gör du alltid såhär" osv. Det måste vara otroligt tungt för ett barn att få veta att man alltid är så himla besvärlig, att få den stämpel, få veta att det är sån man är. För då blir man ju sån.

Ett rörigt blogginlägg det här, det fanns bara så många tankar kring detta som jag var tvungen att resonera kring. Förstod ni nåt? Kontentan är väl att barn är barn. Och barn har alltid varit barn. Som lästips kan jag tipsa om Astrid Lindgrens "Barnen på Bråkmakargatan" som jag har som högläsning för sönerna just nu. Denna fantastiska sklidring om en trebarns-familj på 50- eller 60-talet kanske? Barn var barn även då. Fantastiskt duktiga, fina och snälla. Och trotsiga med egensinniga ideer och massvis av rackartyg för sig. :)

Just det, sonen med humöret då... han lugnade sig väl hemma efter en stund uppe på sitt rum. Sen kom han ned och bad om ursäkt till mig och sin lillebror, som även han blev utan glass. Och så fick han ringa till Åsa och säga förlåt också.
Dagen efter var han sitt vanliga glada igen, sån som han alltid är!

onsdag, juli 25, 2007

idag

Idag har jag:

* klippt gräsmattan
* plockat vinbär
* kokat en flaska vinbärssaft
* gjort en stor laddning köttbullar, egen pressgurka och lite skysås med rödvin till lunch (maken skrubbade potatisen)
* haft besök
* kommit ihåg att vattna tomatplantorna
* målat sista svängen med färg på en utesoffa
* varit på Bauhaus och kollat kakel + köpt blomjord och näring
* varit på Ikea och åkt därifrån tomhänt (allt vi skulle ha var slut! Regnig sommar eller.. ;))
* köpt bröd
* vikt en maskin med tvätt
* hängt två maskiner med tvätt

Och nu ska jag snart slå mig ned i soffan med en skål chips och kolla på Sliding doors på ettan.

Tre barn på samma bild...

Nån gång borde man ju lyckas... eller?

tisdag, juli 24, 2007

Matlåda till barnen

Jag letade ju efter fina matlådor till barnen förrut, som de kan ha med sig picknick i när det är matsäcksdags. Äntligen hittade jag de här från Rice:Köpte även besticken till, och det vart uppskattat.
Annars har ju Rice massor av andra vill-ha-saker också!! Jag vill ha typ allt, men några favoriter är de är vackra förvaringslådorna, den här underbara kannan, plåtburkar för diverse, perfekt förvaring för alla leksaksbilar eller varför inte en härligt kitschig vattenkanna. Lovely helt enkelt!

I juli månad för ett år sedan..

höll vi precis på att lära känna den nya familjemedlemmen som flyttat in i vårt hus. Det är fortfarande fascinerande att försöka föreställa sig hur liten hon faktiskt var. Tänk att det är hon som ligger "nedknölad" i sjalen där - att hon fick plats! Hon åker fortfarande sjal till och från, men främst ringsjalen på höften eller uppknuten på ryggen numera. Inget litet knyte längre. Tänk att ett år kan gå så fort! Och ändå bara endast ett år. Hon den ljuvliga, att det har funnits en tid innan henne känns ofattbart.


Det händer mycket på ett år. Nora har växt och utvecklats ofantligt mycket, och tack och lov är min mage iaf mindre nu än den var på de här bilderna. ;)

En sak till som skiljer sig från förra juli är vädret! Vi hade strålande solsken och värme och Nora var inte många dagar innan hon fick följa med storebröderna och föräldrarna till stranden. Idag känns det avlägset. Regntunga, gråa moln täcker himlen och mina målningsprojekt ligger halvfärdiga därute och inväntar åtminstone uppehåll.
Sol, någon?

måndag, juli 23, 2007

Veckomatsedel v. 29

Veckomatsedel, en dålig sådan för jag glömde anteckna recept. Lovar bättring.
Men som inspiration då kanske. Blandat både luncher och middagar av de mål vi ätit hemma denna vecka:

Lunchsallad med pasta, mozzarella, lufttorkad skinka, mm.















Paj med spenat och fetaost. Ljummen sallad med grillad paprika, körsbärstomater, haricot verts och matvete och nybakta dinkelbaguetter till.


Fisk i ugn med matgrädde, dill, citron och körsbärstomater. åt färskpotatis till.














Allt i ugns-rätt; färskpotatis, lax, tomat och lök. Kokt broccoli och dill- och pepparrotssås till.





Sallad med quinoa, röda linser, ägg, tonfisk, mm.















Bönbiffar i pitabröd med fetaost, grönsaker och vitlöksdressing.














BLT-mackor (bacon-lettuce-tomato) och latte. Hade majonnäs på ena brödskivan och senap på den andra och så lök också.












Fisk och räkspett med citronsmör och ris.















Kycklingbröst med vitlökssalami och soltorkad tomat i en balsamvinägerssås. Åt med pasta och vitlöksbröd... *pekar nedåt*

Etiketter:

lördag, juli 21, 2007

Tävla?

Vi packar det sista inför en tur mot kusten.. badkläder, lördagsgodis, ombyte. Måns springer kring fötterna på mig.
- Ska vi tävla mamma? undrar han.
-Tävla? svarar jag. Om vadå?
- Ska vi tävla mamma?
- I vadå älskling, tävla om vadå?
- Men ska vi tävla mamma??
- Jag vet inte....
- Ska vi tävla????
- Ja Måns, vi kan tävla!
- Men jag vill inte tävla!! hasplar han ur sig kvickt och sätter armarna i kors över bröstet.

Dagen har endast börjat.... ;)

fredag, juli 20, 2007

Pappa vet bäst

Inte helt ovanligt hade jag hela trion med mig in på toaletten idag. Nora satt på golvet och hade fått tag på ett paket med tamponger. Hon var så nöjd och glad att fixa med den så jag lät henne hållas. Förvånat plockade Liam upp en av tampongerna som ramlat ut och undrade vad det var för nåt. Som vilket annan förståndig förälder så gav jag det självklara svaret:
- Gå och fråga din pappa!

Så sönerna sprang iväg i samlat trupp för att ta reda på vad det främmande föremålet skulle kunna tänkas vara bra till.
När Liam sedan kom tillbaka och ville ha hjälp att stoppa in den i näsan så hade jag svårt att hålla mig för skratt. Tydligen använder man tamponger för att stoppa näsblod.... vita lögner är okej va?! ;)

onsdag, juli 18, 2007

Veckomatsedel v. 28

Recept: Fisk med gremolata

Det här blev riktigt höjdare och rekommenderas starkt!

Fisk med gremolata - 4 portioner

400 g vit fisk, jag körde sej som vanligt... ;)
Salt och peppar
matgrädde 2,5 dl
1 tärning fiskbuljong
1 msk fryst hackad persilja
skalet från en halv citron
3 vitlöksklyftor

Lägg fisk i ugnsform, salta och peppra. Slå över matgrädden och smula över buljongen. Hacka vitlöken fint (krossa vitlöken med sidan av kniven och hacka sedan fram och tillbaka tills det är finfördelat). Blanda ihop vitlök, citronskal och persilja och strö sedan över fisken. Grädda i ugn 225 grader i 20 minuter.
Vi åt med ris, gott!, men det passar alldeles säkert även med pasta t.ex.

Etiketter:

Recept: Vegetarisk tacoröra

Jag ääälskar vegetariska tacos! Aldrig mer att jag serverar det med köttfärs och den där läskiga färdiga kryddmixen - det här är så mycket godare. Så här gör jag:

Bönröra till tacos - 4 portioner

1 stor gul lök, grovt hackad
5 vitlöksklyftor, hackade
1 dl okokta gröna linser, förkokta
1 stor morot, riven på grova sidan
1 stor röd chilifrukt (om man är känslig för för stark mat så kan man använda sig av bara chilipulver istället, då är det lättare att reglera styrkan)
paprikapulver
1 dl vatten
1 msk sötsur chilisås
2 tsk spiskummin
mkt svartpeppar
1/2 tsk socker
salt
svarta bönor
ev. mer vatten att späda med

Börja med att förkoka de gröna linserna. De ska bara bli precis nästan färdiga, kanske koka en kvart? Tuggmotstånd kvar, plus att de ska puttra lite till i stekpannan så överkoka inte.
Hacka lök, vitlök och chilifrukt och stek i olja på medelvärme. Lägg i den rivna moroten och sedan linserna. Pudra över lite paprikapulver över det hela och slå sedan på vattnet. Krydda med allt utom salt och låt puttra ihop i ... fem minuter? Späd ev. med mer vatten om det behövs. Röran ska inte vara blöt, men det ska inte gå torr heller. Smaka av med salt och avsluta med att blanda ned svarta bönor. Jag fuskar med färdigkokta på burk. En stor burk vore lagom här.. hur många gram är det i den? Låt bara bönorna bli varma och sedan är det färdigt!

Prova detta!! Har du inte alla kryddor hemma - köp då hem! Det är säkert inte dyrare än att köpa den färdiga kryddmixen. Plus att du slipper mängder med härdade fetter och massa socker. I detta har du i 1/2 tsk socker för smakens skull och då har du kontroll över mängden... undra hur mycket det är i den färdiga varianten...
Och gröna linser, har du inte det så köp hem det! De finns torkade på påse och är väldigt användbara. Jag kan lägga in ett recept på en "köttfärssås" med gröna linser också sen så går påsen snart åt. Eller så köper du färdigkokta på burk... men då ska de blandas i mot slutet precis som bönorna så att de inte blir mosiga och läskiga.

Våra tacos serverar vi med sallad, riven ost, hackad tomat och smörgåsgurka(inte så tokigt som det låter) , majs och vår, numera, standardsås - 2 dl yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor och salt och peppar. Den där färdiga tacosåsen hoppar vi också över, och vi saknar den inte!

Etiketter:

Recept: Kycklingpanna med purjo och pepparrot

Kycklingpanna med purjo och pepparrot - 4 portioner

2st kycklingfiléer
en halv stor purjolök, strimlad
1 burk creme fraiche
ev. lite mjölk
pepparrot, jag använder sån där färdigriven på tub
salt och peppar

Strimla kycklingfiléerna och stek - salta och peppra. Blanda ned purjolöken och låt den steka med en stund. Blanda sedan ned creme fraiche burken och späd ev. med lite mjölk. I med pepparrot, hur mycket är lite olika hur stark smak man vill ha. Börja med en, två tsk och öka sedan på om det blir för mesigt. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och grönsaker.
Tyvärr glömde jag ta kort.

Etiketter:

Recept: Lenas spaghettisås

Lenas spagettisås

(Ur "Nya Annas mat" Albert Bonniers förlag )

Ett väl tilltaget recept, även för oss som är två vuxna och tre barn som både ska ha middag och lunch ( vi äter "alltid" gårdagens middag till lunch, E tar med matlåda).
Anna tipsar om att använda överbliven sås i en lasagne och på så sätt ha mat till en annan dag också.

(8-10 personer)

Ingredienser:
3 stora hackade lökar
1-2 msk olivolja el smör
2 burkar à 400 gr krossade tomater
1 kg skalade grovrivna morötter
½-1 tomatburk vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 burk creme fraiche
hackad persilja


Börja med att fräsa löken i olja eller smör i en stor gryta.
Lägg i krossade tomater, grovt rivna morötter, buljongtärningar, tomatpuré och oregano.
Späd med vatten.
Koka allt under lock i ca 30 min.
Rör ner creme fraiche, koka upp och smaka av med salt eller örtsalt.
Servera såsen med mycket hackad persilja till.

Etiketter:

Recept: Citron- och basilikafisk

Förra veckan blev jag inspirerad av Arla. Kombinationen fisk och basilika hade jag inte provat förut, och det visade sig vara riktigt gott. Ändrade dock originalreceptet en del, hoppade den färdiga citronsåsen och osten struntade jag i eftersom den inte kändes nödvändig. Resultatet blev en väldigt god och fräsch fiskrätt. Det enda som jag i efterhand skulle ha gjort annorlunda är att vispa ned lite maizena i såsen... den vart lite rinnig.

Citron- och basilikafisk - 8 portioner

800 g sejfilé
salt
5 vitlöksklyftor
4 dl matgrädde (det blev så eftersom jag hade en öppnad förpackning sedan hamburge-lagningen)
1 tärning fiskbuljong
saften från en halv citron
basilika, jag använde torkad, kanske en msk eller lite mindre
ev. lite maizena eller vetemjöl då...

Lägg den tinade eller färska fisken i en ugnsform och salta. Skiva vitlöken och strö över fisken. Blanda ihop grädde och de övriga ingredienserna i en skål och häll sedan över fisken. Grädda i 225 grader i 20 minuter, eller tills färdigt. Servera med färskpotatis och grönsaker.

Etiketter:

söndag, juli 15, 2007

Recept: Hamburgare i bröd

Min variant av nötburgare i bröd.

Hamburgare - 12st
800g nötfärs
1 stor gul lök, finhackad
1 msk oxfond eller annan buljong
1 msk chilisås (går bra med sötsur)
1 tsk valfri grillkrydda (eller så tar du extra mycket av de andra kryddorna + lite paprikapulver och kanske lite, lite socker)
1 tsk chilipulver
cayennepeppar (försiktigt - det är starkt, och gott!)
svartpeppar
3 pressade vitlöksklyftor
1 dl matgrädde
1 ägg

Blanda ihop alla ingredienser och rör ihop till en smidig färs, sist i med ägget. Vält ut färsen på en lätt oljad köksbänk eller lite fuktig med kallt vatten. Kallt vatten på händerna också. Forma färsen till en rulle och dela i tolv delar med kniv. Platta till bitarna till burgare, och gör de gärna lite gropiga i mitten. Då reser sig inte burgaren i mitten när du steker den, och tillbehören trillar inte av sen när du ska stapla burgare. Stek eller grilla dem en tre minuter på varje sida.

Sås 1:
1 del ketchup
1/2 del HP-sås

Rör ihop.


Sås 2:
2½ dl yoghurt
2 tsk senap, valfri
3 pressade vitlöksklyftor

Rör ihop.


Servera burgarna med cheddarost, ruccolasallad, tomatskivor, rå gul lök i skivor, saltgurka och såserna. Förslagsvis även ugnsstekt potatis och morot som skurits till stavar. Brödet är ett vanligt vitt hembakt (fast mest dinkel i) som jag formade till större, platta bröd, penslade med mjölk och strödde över en blandning av skalade sesamfrön och linfrön. Var faktiskt väldigt gott med linfrön på, som vart lite rostade.

Gott, gott, gott!!

Etiketter:

lördag, juli 14, 2007

Kalasbilder

Nora hade en alldeles fantastisk födelsedag igår - hon fick både äta tårta och dricka saft!
I övrigt var det också en bra dag. Ettårs-tjejen var på strålande humör hela dagen och kalaset var lyckat annars också. Enda "missödet" var väl vädret. Jag hade iskallt räknat med att vi skulle sitta ute och fika. När man blir 17 personer(!) bara av att man bjuder de allra, allra närmsta, mor- och farföräldrar m,fl, så är det bra om man kan duka långbord ute på gräsmattan. Så trots de mörka molnen som rullande in framåt lunchtid så började jag ställa iordning bord och stolar ute, de hade ju lovat fint väder framåt eftermiddagen. Började lägga ut dukar och sätta fast ballonger, osv men då kom de första regndropparna och jag fick inse mitt nederlag och bära tillbaks in allt igen. Det vart till att duka långbord inne istället, och det gick ju bra. Det enda irriterande var att lagom tills att allt var dukat fint inne och minuterarna innan gästerna skulle komma infann sig, så hade regnmolnen blåst bort och ute strålade solen på en alldeles klarblå himlen. Men så är det. :)

Hinner inte skriva mer nu, för jag måste åka och jobba alldeles snart. På måndag börjar vår semester(äntligen!!), och då startar operation att bygga nytt badrum och tvättstuga på allvar. Återstår att se hur aktiv jag blir här under den tiden. Men några kalasbilder innan jag cyklar ned till jobbet:

Dukat och färdigt, temat är gult om nu någon missade det.. ;)
Bjöd på muffins. Översta är citronmuffins med citronfromagetopp och vit choklad, de undre är muffins fyllda med vaniljcreme sockrig glasyr och ett physalisbär på toppen. Tårtan. Man ser inte så tydligt på bilden, men glasyren är gul. Vanlig tårtbotten (min bästa hittills, den vart riktigt porös och fin och jättehög!) som delats på mitten och fyllts med vanlijgrädde och sedan vanlig grädde på toppen. Klassiker numera - de fantastiska nöttopparna!Fröken för dagen var riktigt framåt och försåg sig av paketen som låg på soffan och öppnade ett alldeles själv utan hjälp! Tack alla för alla fina, fina presenter som hon fick!!Tårta var gott!! Skeden stöp i golvet efter ett tag, det gick liksom fortare med handen istället.. ;)Sen var hon trött! Sover gott i morfars famn här. Såpbubblorna var skoj! Ser ni vad han säger?! "Haj-jaaa!!!" (alltså karate-frasen - hur skriven man den?).Men frågan är vem som tyckte att det var roligast med såpbubblor... ;)

fredag, juli 13, 2007

Skjut mig!

Okej jag vet, det måste vara något fel på mig. Jag kan bara inte låta bli, det är så himla kul!! Kalas och jag borde egentligen hållas på säkert avstånd från varandra, för jag bara måste gå över gränsen.
Nora blir ett imorgon (idag, klockan är efter tolv!) och hon lär inte bry sig ett dugg om hur kalaset har pyntats. Men mamman tar tillfället i akt för lite galenskap... såpbubblor gillar ju alla ettåring, och deras storebröder också:


Fler bilder på mer galenskaper kommer nog efter natten. :O ;)
Godnatt!

torsdag, juli 12, 2007

Magen

Imorgon är det dags - hon blir ett. Noris-bus.

Som ett gäng andra juli-mammor ska jag också visa några årsgamla bilder på magen.
Första bilden är en dryg vecka innan nedkomst, och den andra bilden är tagen exakt 3 timmar och tjugo minuter innan hon föddes. Jag hade värkar när bilden togs, och nästa bild på "rullen" (den digitala;)) är på en alldeles färsk, rödmossig liten Nora.


Och som sagt, imorgon på fredagen den trettonde firar hon sin ettårsdag! Alldeles säkert blir det kalasbilder och annat nostalgiskt tjafs på bloggen inom de närmsta dagarna. ;)

onsdag, juli 11, 2007

Kvällspromenad



En favoritsyssla om ljumna sommarkvällar, packa vagnarna fulla med pyjamasklädda barn och bara gå. Men det här var nog sista färden med Liam i vagnen, han är för stor, benen sticker ut och han tycker det blir obekvämt efter ett tag. Kvällen efter denna blev det promenad med Liam på cykeln istället. Funkade bra det med, även om vi fick ut och gå tidigare så att inte Liam vart för trött för att cykla.
Skönt med sommarlov! :)