måndag, april 30, 2007

Dagens onda

Vet ni att om man ena dagen står och målar en hel yttervägg, två strykningar, med falurödfärg så får man träningsvärk i underarmarna.
Och om man andra dagen ställer sig och rör ihop egen aioli så får man inte mindre träningsvärk.

Aj.. ;)

lördag, april 28, 2007

Helguppdatering

Ledig helg och en uppdatering. Målning av förrådets nya panelsida, spika staket, klippa gräsmatta och så tvätten, strykningen och allt det där på schemat.

På måndag är det valborg(sista april) och det är ju som bekant en hel vetenskap här i Uppsala. Men vi hoppar champagnefrukost, forsränning, sillunch, billigt vin och slutligen däckningen i slottsbacken. Vi kör på den mer småborgerliga varianten med stor middag med några nära och kära och sedan besöka majbrasan i Gamla Uppsala. Menyn är äntligen färdig och vi fortsätter på samma tema som de senaste åren med ett stort fat med oskalade räkor på en isbädd mitt på bordet. Till detta blir det i år en hemmagjord aioli, ört-cremefraiche, västerbottenpaj med romtopp, potatissallad med minimozarella, körsbärstomater, ruccola, sockerärtor, mm. Och så en stor grönsallad, gott nybakt bröd ( tror att det blir ett vanligt vitt lantbröd) och goda ostar - brie, gräddädel, kittost och en vällagrad präst är mina favoriter så de blir det oavsett vad som "ska" finnas på ostbrickan. ;) Öl, vin, alkoholfri cider eller vatten såklart. Efterrätten blir en nyhet som jag inte hinner provlaga, men det känns som att det inte kan bli fel, nämligen en nougatmousse. I värsta fall finns det ju alltid glass i frysen. ;)

I torsdag hade jag kemiprov, och det gick ingé vidare tyvärr. Hade tydligen koncentrerat mig på helt fel saker i kemiboken... men så är det väl när man läser flex. Och sen vet jag en jättemiss som jag gjorde, fattar inte vad jag tänkte med! Men nu är det gjort, och har jag tur så räcker det kanske till ett VG? Eller så blir det ett G och så får jag lära mig av mina misstag inför tredje och sista provet om några veckor. Surt men sant.

Vi fokuserar på roligare saker istället:

Liam hjälper mig att hänga tvätten, min lilla hjälpreda! :)

Nora - bokslukerskan! Ordagrant... ;)
Att stå själv(med stöd) är så roligt!
Dags att klippas!
Mamman då... ska hon bli blond till sommaren? Eller fylla på det mörka lite?

onsdag, april 25, 2007

Fem små!

Veckomatsedel v. 16

Måndag:
Stekt (ekologisk) fläskkotlett, potatis och morot i ugn, champinjoner och rödlök, skysås och grönsaker.
Tisdag:

Köttfärspiroger (+ att jag hade i en massa vitkål, blev jättegott! Drygade ut köttfärsröran med typ hälften köttfärs, hälften strimlad vitkål. Och så purjolök, chilisås, soja, peppar som vanligt.)

Onsdag:
Chili sin carne (alltså utan kött, istället med små linser.. och bönor och allt det där). Stekpannebröd till.

Torsdag:
Var jag på kemin och killarna åt själva.

Fredag:
Lite kvällmys för föräldrarna när barnen somnat, istället för middag.

Lördag:
Jobbhelg utan luncher hemma, och middagen blev vi bjudna på hemma hos farfarn.

Söndag:
Lövbiffsgryta med kålrot, curry, grädde, mm. Potatis och morot med massor av vitlök och grönsaker.

Etiketter:

Inte här

Ursäkta, jag är inte här, jag pluggar. Kemiprov imorgon och jag känner mig lite efter i planeringen. Så inte ens veckomatsedeln har jag fått upp, men imorgon kanske?

Nu ska jag åter till kemiboken innan Nora vaknar, men först ska jag ut och tejpa fast största jäkla lappen om vilka som inte ska ha post i vår brevlåda. Är less på att få grannarnas räkningar och annat i vår låda. Fattar inte varför vi får deras post, vi har ju olika adresser och olika efternamn. Kanske var chokladasken som postis fick i lådan för liten i julas? Kanske ville han ha påskägg? Fast nu provar jag att tejpa lapp istället.. ;)

fredag, april 20, 2007

Blått

Okej?

Underligt

Vi har fått kattungar! Fem svarta små ludna bebisar. Två har vita nosar, tassar och magar. Två har lite, lite vitt under hakan och en är helt svart.

De föddes i spjälsängen för dryga veckan sedan. Och det är det här som är det underliga. Tre föddes på torsdagen. På förmiddagen. Till eftermiddagen kom Sivan (kattmamman) ned för trappan och åt och drack. Umgicks med oss en stund, fick klappar och beröm och hon kurrade så nöjt. Till kvällen tittade jag till de på vägen till sängen. Sivan låg där med sina alldeles nya tre och verkade nöjd med livet.

På fredag morgon tittade jag till katterna igen och nu var det plötsligt väldigt många små ludna huvuden som låg där och snuttade hos Sivan. Under natten hade det fötts två kattungar till, och alltså har kattungarna olika födelsedagar. Tre är födda torsdagen den tolfte och två fredagen den trettonde.

Underligt.

torsdag, april 19, 2007

Säg förlåt!

Nej, inte ens här är det rosenskimrande hela tiden. ;)
Barnen de testar, bråkar och trotsar och mamman skäller, hotar och mutar. Det är en salig blandning utav alltihopa - bus, bråk, kramar, gnäll, pussar och skrik. Precis som det ska vara hos en småbarnsfamilj. :)

Så häromdagen hade vi en sån där bråk- och gnälleftermiddag. Till affären efter dagis med två trötta söner kanske var för mycket begärt, men det brukar ju funka. Plus att vi verkligen behövde handla vissa saker. Sammanfattat så ville sönerna handla mer än mamman ville vilket slutade i gnäll och skrik, en rymmande 5åring och en 3åring som kastade saker omkring sig.

Mamman var måttligt road vid hemkomsten, men en bilfärd är alltid bra... det lugnar nerverna. Att vara ifred en stund var nog det bästa, så jag skickade sönerna upp på rummet.
- Nu får ni gå upp på ert rum en stund, och sedan när ni kommer ner så får ni be om ursäkt. tyckte jag och pekade åt trappans håll.
Sönerna var med på noterna, behövde väl också lugn och ro från den griniga mamman, och höll med.
- Ja, sen när vi kommer ner får du säga förlåt till oss, tyckte Liam.
- Va!? Ska jag säga förlåt till er!? häpnade modern. Och varför det?
- För att du gjorde såna dumma saker mot mig och Måns, svarade storebrodern med lillgammal ton.
- Och vad var det för dumma saker?
- När du sa att vi inte fick såna där flingor och ingen läsk. Och inte sån där yoghurt heller. Och så fångade du mig när jag sprang!

Ha! Nog för att jag tror på att föräldrar ska be sina barn om ursäkt när man gör något fel eller förhastat (för det gör man garanterat någon gång som förälder). Men det kan han glömma att jag tänker be om ursäkt för att jag hindrar honom från att rymma eller för att de inte får några slags chokladdoppade rispuffar till frukostfilen. Då kan jag ju lika gärna sticka åt de varsin snickers innan dagis. ;)


Idag ska jag ta en tur till Ikea med trion, tänkte jag. De ska hit idag och riva kakel i vårt badrum, så jag tänkte fly fältet. Och sen ikväll är det kemilabbar, så jag blir nog borta hela dan känns det som. Dags å sätta fart! Får se om jag har något att be om ursäkt för till barnen när vi kommer hem... ;)

tisdag, april 17, 2007

Varsågod?

Jag är tacksam för mina barn. Alla tre. De är verkligen en fantastisk gåva. Ett eget mirakel var och en av de, som jag får vara med och uppleva.

Och jag är tacksam för att mina barn har varandra. Vilken glädje och trygghet de ger varandra! De är mer än vänner. De är syskon.

Jag är tacksam över att jag är mamma. Det är inte alla förunnat, tyvärr. Det är verkligen en livsfyllande uppgift. Bland det största man kan uppleva.

Den korta versionen då - jag är tacksam.
Men, mina vänner, vissa dagar... vissa dagar vill jag bara ställa av alla tre på grannens trapp, ringa på dörrklockan och springa så fort jag kan.

söndag, april 15, 2007

Sommarhelg!

Men vilken helt fantastisk helg hörrni!! Helt underbart! Idag badade dessutom pojkarna ute en stund - premiär.
Skönt att hinna med en massa ute... Emil har spikat ny panel på förrådet och jag har hängt maskin efter maskin med tvätt (som dessutom torkat på nolltid). Å vårstädat på tomten, krattat upp alla envisa eklöv. Pojkarna har varit med överallt, kört skottkärra, krattat och spikat, osv. Nora, världens underbaraste bebis, har varit med ute hela dagarna i vagnen, på armen eller på en filt på gräsmattan.

Fler såna här helger nu tack! Synd att jag jobbar nästa...

Frukost i solen.

Veckomatsedel v. 15

Måndag, annandag påsk:
Lunch(brunch): Engelsk frukost. Onyttigt, men gott! Knaperstekt bacon, äggröra, vita bönor i tomatsås, stekta champinjoner och tomater. Bröd, jos och kaffe.
Middag: Hos farfarn.

Tisdag
:
Senapssej med fullkornsris, gröna ärtor och sallad med rostade solroskärnor och färskriven parmesan.
Onsdag:

Sallad med quiona, fetaost, paprika, oliver, dressing, mm.
Torsdag:

Ugnstekt lax med timjan och vitlök. Pasta med olivolja, peppar och färskriven parmesan. Ugnsstekta hela färska tomater, sallad och morot.
Fredag:
Hämtpizza

Lördag:
Lunch: Omelett med bl.a. palsternacka, chili, paprika, kräftstjärtar.
Middag: Nope, barnen fick smörgås å välling. Jag och E åt glass. :)

Söndag:
Lunch: Pasta med stuvad broccoli och parmesan.
Söndag middag:
Lax i ugn med gräddig örtsås och pressad potatis. Blandad sallad med vitkål, blomkål och paprika.

Etiketter:

torsdag, april 12, 2007

Liv

Idag har Nora namnsdag.
Imorgon är det fredagen den trettonde och då blir namnsdagsflickan nio månader. Tur att man inte är vidskeplig. ;)

Tid att andas

En sen torsdagsmorgon.
Sönerna har fyllt magen och kryper omkring under bordet. Lillasyster sitter fortfarande i pyjamas och vägrar frukost. Om den inte serveras i form av ärtstora bitar vitt bröd med smör på. Då plockar hon med en sådan preciserad noggrannhet. Med full koncentration sluter hon det bebisknubbiga pekfingret och tummen om målet och för det långsamt till munnen. Smackar belåtet.

Det är en torsdag utan planer. Inte en åh-vad-ska-vi-hitta-på-för-att-fördriva-den-här-dagen-torsdag, utan en åh-vad-skönt-att-vi-äntligen-har-en-hel-dag-utan-måsten-torsdag. Och solen skiner.

Klockan är redan efter tio och jag sitter fortfarande. Men det gör inget. Tar för mig av en tredje kaffekopp och radar upp för mig själv i huvudet vad jag borde få gjort idag. Vattna blommorna och vika sista maskinen tvätt. Än så länge är det gott om tid. Tid att dricka kaffe, lyssna på den smackande dottern och sönerna som hittat en koja bakom kökssoffan. Där leker de att det är lördag och mumsar låtsas-godis och dricker fantasi-cola så det står härliga till.
Bröder. Vad jag är tacksam för det.

En sen torsdagsmorgon. Inget mer. Passar på att andas.


%22%22"Sönerna, innan de försvann under bordet, provar den nya kökssoffan som passade så bra under fönstret. Den ska bli vit så småningom. Men inte idag. ;)

onsdag, april 11, 2007

Tipsa mig!

Sååå var labbrapporten färdig! Det firar vi med att fila på min önskelista eller hur?! ;)
Min födelsedag är ju bara dryga månaden bort och jag fundilerar som bäst på vad jag kan önska mig. Tänkte att ni kunde tipsa mig!
Vet att jag vill ha en ny parfym, men vilken? Gillar blommiga, lite söta dofter och har desto svårare för såna kryddiga varianter. Nu använder jag mest Flowerbomb av Viktor&Rolf. Flower by Kenzo är en annan favorit som har hängt med länge. Tips nån?
Nya gummistövlar vill jag ha också, har nån sett något fint?

Nu ska jag göra quinoa och sojakorv som barnen ska få till middag.. sedan drar vi iväg på kökssoffejakt! :)

Älskade gummistövlar!

Sönerna fick gummistövlar av mormor i påskäggen (ja det var riktigt stora påskägg). Måns såg de när vi var på Vincentbutiken och köpte gympadojorna. Då ville givetvis Liam ha likadana, och önskan gick i uppfyllelse nu till påsk då.

Yngste sonen är överlycklig - han ääälskar sina nya gummistövlar! Å mamman gillar dem med. :D

Städtips kanske?

Det är svårt att hinna med allt ibland. Framför allt städningen har jag ofta dåligt samvete för. Visst jag plockar konstant, bäddar sängar, plockar undan disken, sopar upp smulor och grus, viker tvätt, osv. Men damningen, dammsugandet under alla möbler och golvtorkningen tycker jag är svårt att hinna med på det sätt jag skulle vilja. På dagarna har jag så mycket annat för mig, kvällarna går jag och Emil ofta om varandra med hans möten och min kemi och helgerna likaså eftersom jag jobbar varannan. Och så är man trött... och vill göra annat på sin gemensamma tid än att städa!

Och jag har ingen vidare lust att ansvara för det där själv heller. Visst jag är hemma om dagarna just nu, men jag går ju inte direkt och drar, utan jag gör allt det där som jag skrev här ovan plus snyter ungar, byter blöjor, serverar mat, medlar bråk, läser böcker. Blir det tid över försöker jag hinna med kemiboken... och bloggen ju! :D

Så nu har vi infört en ny grej - en städdag! Första gången var igår, och det känns redan som ett vinnande koncept. Så här gjorde vi: i slutet av förra veckan bokade vi in en eftermiddag den här veckan som avsattes för städning. Vi valde tisdagen eftersom vi båda skulle vara hemma då. Jag planerade en snabblagad och enkel middag och preppade kylskåpet med prinsesstårtebitar. Pratade med barnen också och förberedde de för kvällens aktiviteter, de skulle ju givetvis vara med de också, för jag vill verkligen att barnen lär sig att hjälpa till här hemma. När Emil kom hem från jobbet så började han och barnen att damma medan jag började med middagen. Medan middagen gick färdigt i ugn och på spis så dammsög jag. Sedan tog vi middagspaus. Efter middagen och diskplockningen fortsatte vi städa. Barnen fick hjälpa till att damma, putsa glasrutor och speglar, ställa skorna i ordning, torka golv, osv. Lagom till bolibompa fick pojkarna avsluta och titta på teve istället medan jag och E gjorde färdigt. Strax efter sju var vi äntligen färdiga och då sattes tekannan på och så tog vi oss alla en härlig belöningsfika med prinsesstårta! Sedan nattades barnen och jag och Emil hade kväll som vanligt.

Så himla bra! Det här tänkte vi nu göra varannan vecka. Boka en kväll för detta och locka både barnen och oss själva med något smaskigt efteråt. Emellan dessa städdagar så gör vi det vanliga med snabbdammsugning och plockandet som vanligt. Men så slipper vi vika helgen till städ, vi har kvällarna som vanligt till kvällsprojekten efter att barnen har somnat, slipper dåligt samvete över att man borde torka golven eftersom man vet att det ska göras den dagen, osv. Det bästa är dessutom att vi gör det tillsammans, jag och Emil och barnen. Vi har alla lika ansvar för att det ska bli gjort. =)


Så idag är det välstädat här hemma och jag slipper tänka på det. Plockar disk och bäddar som vanligt. Sopar smulor under barnstolen. :)
Skickade ut sönerna på tomten nu imorse, serverade de fm-fika på trappan (häärligt med varmare väder igen!) och hoppas att de ska hålla sig kvar där ute en stund till. För Nora somnade precis och jag har en labbrapport som ligger och väntar och måste skrivas nu. Ikväll har Emil möte, men han trodde att det skulle vara ganska snabbt avklarat för sen ska vi iväg och hämta hem en kökssoffa som vi har köpt. Ett begagnat projekt som ska slippas, målas och kläs om så fort tid finnes. Fast tills dess går den ju att använda ändå.
Känner mig glad och tillfreds idag. :)



Jo just det... Måns kissar på pottan utan glass. Ibland glöms blöjan kvar på efter att vi har varit iväg och på nätterna har han ju blöja och när det ska bajsas. Men annars är det pottan som gäller. Gick så fort. :D

tisdag, april 10, 2007

Veckomatsedel v. 14

Så var det dags för veckomatsedel igen.

Måndag:
Lövbiffsbörsar fyllda med senap, skinka och ost. Klyftpotatis, senapssås, kokta morötter och körsbärstomater.

Tisdag:
Chilifrästa räkor med fullkornsspaghetti och parmesan. Blandad sallad.
Onsdag:
Rester på pastan (och alldeles för mycket kaffe och fika innan dess...)

Torsdag:
Millans snabbmat - knaperstek bacon i småbitar och låt sedan rinna av på hushållspapper. Stek en påse frysta, färdiga wokgrönsaker i baconfettet. Krydda med valfria kryddor (vitlök, peppar, soja, spiskummin, sötsur chilisås, ostronsås, osv). När grönsakerna är i stort sett färdiga häller du på en burk med färdigt matvete, brukar finnas vid färdiga linser och bönor på burk, och i med baconet igen också. Låt det hela bli varmt och ät. :) Minimalt med arbete, fort och lite disk.

Fredag:
Påskmat hos mormor

Lördag lunch:
Risgrynsgröt, smörgås och melon.

Lördag middag:
Linssoppa och focaccia med vitlök och timjan.
Söndag lunch:
Tunnbrödrullar med rökt lax, färskost, mm.
Söndag middag:

Stekt potatis och sej i foliepaket med purjo, tomat, dill och citron.

Etiketter:

söndag, april 08, 2007

Påsklov!

Bloggen har påsklov och aktiviteten är låg. Några bilder från de senaste dagarna att fördriva tiden med dock:
Ett parti Fia om morgonen...

Skärtorsdag och pappan överraskar med påskfika.

Vår egna lilla påskkyckling.


Två nya familjemedlemmar vid namn fullstor kyl och frys har flyttat in. Nya köket ska inte byggas förrän i höst, men eftersom gamla kyl o frysen verkligen sjungit på sista versen så beslutade jag och Emil att vi skulle köpa nya redan nu, innan det gamla går sönder helt. Just nu bor de i matrummet i väntan på höst och ny planlösning. Å de är helt fantastiska - jag blir lycklig bara jag ser dem! Tänk att gå från en delad kyl- och frys med plats för knappt nåt till 180cm höga skåp där jag kan köpa hem både fryst kyckling och lax från affären och det får plats. Visst är de vackra!? :D

måndag, april 02, 2007

Familyportrait...


Ska man förstora och rama in kanske? ;)

Reklam? ;)

Ekologiska produkter försöker jag köpa så ofta jag kan och då det känns ekonomisk försvarbart. Oftast är den ekologiska produkten likvärdig mot den "vanliga" produkten och ibland är den ekologiska varan sämre. Det brukar främst gälla frukt och grönt av olika slag, men det får man väl räkna med när man inte använder lika effektiva bekämpningsmedel. Men det gör mig inget. Jag handlar inte ekologisk för att produkten nödvändigtvis skulle vara bättre eller smaka godare, utan för att de produceras på ett bättre sätt. Ett hållbart kretslopp med respekt för natur och djur.

Men sen finns det faktiskt också de ekologiska produkter som är så mycket bättre än sina "vanliga" motsvarigheter. Som gör att man väljer de i hyllan, inte bara för sin krav-märkning. De ekologiska äpplena har jag ju nämnt tidigare. De är standard i vårat hem numera. Sedan har jag en till riktigt bra krav-favorit och det är Arlas ekologiska yoghurt. Alltså godare yoghurt får man ju leta efter! Jag använder den till allt - frukost, mellis, kalla såser, dressingar, osv. Antingen bara som den är eller avrunnen ett par timmar i ett kaffefilter. Visst den är lite fetare än annan yoghurt, 3,8% till 4,5%. Och även om man ska vara sparsam med animaliska fetter så tycker jag att den här yoghurten är värd det. Hittar du den i hyllan tycker jag att du ska köpa hem den och prova, kanske blir du fast precis som mig. Tyvärr kan den dock vara lite svår att få tag på ibland, eftersom en ekologiska produktionen är mindre. Men ju fler som handlar, desto mer kommer att produceras. Du har stor makt som konsument. Utnyttja den.

söndag, april 01, 2007

Veckomatsedel v. 13 (mestadels)

Lördag:
Lättrimmad, stekt torsk med saffransbulgur och ugnsstekta grönsaker med citron och olivolja.
Söndag
:
Tandoorikyckling med grön paprika och lök. Basmatiris, sweetchiliyoghurt och sallad till.
Måndag:
Laxburgare i hembakt bröd och diverse grönsaker

Tisdag:
Nudelwok med kyckling, röd curry och kokosmjölk
Onsdag:
Fullkornspasta med fläskfile i gräddig sås med soltorkade tomater. Grönsaker och vitlöksbröd till.
Torsdag:
Hoppade jag matlagningen och killarna fick sköta det själva medan jag var på kemilabbar. Väl hemma vid niotiden åt jag glassbåtar till middag. :)

Fredag:
Svamprisotto och ugnsstekt fisk med pesto och bacon.

Lördag:
Bönbiffar i pitabröd med coleslaw och grönsaker

Söndag:
Kycklingpizza med kajennpeppar och vitlökssås. Coleslaw och grönsaker till.

Etiketter: